Monday, January 4, 2010

kek batik ala............ala kadar


seperti yang aku da janjikan.... after berjalan2 dan membuang masa bersama wani dan tin... kitorang melakukan pengoperasian dengan membuat kek batik yang begitu dashyat enaknye....


OBJEKTIF : membuat kek batik

HIPOTESIS : wat kek batik yang sedap

TEMPAT : bilik tin...

MASA : pukul bape ntah,  tak tengok plak, yang penting malam la

AHLI : 3 orang....aku selaku instructor=mandor, wani=tukang 'potong' biskut merry, tin=tukang kacau=tukang adunla


ALAT RADAS
  • periuk nasi.........wahahahaahhaaaa...lawak2, aku tak tahan nak gelak
  •  mangkuk o tupperware
  • sudu plastik....ni yang kitorang gunela...tin2, sudu plastik je yang ade dalam bilik ko...haish... kang kite kuar beli sudu eh....hik3

buku chemistry tu penting sebagai panduan sekali......hahahaahahahahhaaa


BAHAN-BAHANNYA
  • opkosla biskut merry....bahan paling utama
  • susu
  • gula
  • butter or mentega
  • serbuk koko, kalo nak letak milo pown boley...sukatila
  • air
  • nestum...ni tak letak pown takpe...
  • telur....it's up 2 you nk ltk ke tak, ade org wat tak letak.....we not put this..
  • akhir skali mestila penambah perisa, esen vanila.....ni pown kitorang tak letak...
*aku tak letak sukatan pown sebab kitorang men campak je, sebab da terer sangatla katekan..kih3

CARA-CARA

mule2 skali, kene 'potong' biskut merry... actually aku silap bagi arahan kat wani... wani 'thinks' kalo 'potong' mesti gune pisau...haish wani2, kebandaran betol...biskut merry je pown, patahkan gune tangan cukupla...


ni la die, 'potong' dengan sangat berhati2...


akhirnya........

camni la jadi nye....haish....hancussss....


then, kite gaul mentega dengan gula sampai kembang....

mase gaul tu pelan2 la ye...sebab gune sudu plastik...haahhaa



petua orang tua2, kalo nak wat kek yang sedap....kacau dalam satu arah je...


after that, tambah la bahan lain, susu+koko+milo+sedikit air... air ni agak2la.... jangan banyak sangat kang lembik plak kek tu kang...

lastly, barula masukkan biskut merry......


kalo korang nak makan camni pown da s0dap da...



tapi jangan lupe, panaskan rice cooker ni...kire cam masak atas api la... takde dapur gas rice cooker pown boley la...hik3


then, gaul2kan biskut merry tu sampaila die cam hancur sket......pas tu tutup suis.... biakan untuk seketika... pastu lagi mendap2kan nak bagi keras....pastu pastu lagi masukkan dalam frig...tapi takde... rendam dalam air pown boleyla, asalkan semut tak naik.



kalo ade biskut merry lebih tu, hiasla kat atas die... bagi cantik sket



JENG JENG JENG...........inilah hasilnye.........

jadik tu walaupun wat dalam serba kekurangan....hik3



KESIMPULAN : hipotesis diterima....sebabnye ramai yang puji sedap....ni yang rase nak wat lagi ni...


p/s: tin....wani.......korang da lulus jadik suri rumah tangga.....hhahahaahhaa

3 comments:

leli daniella's said...

salam...hai akakkkk tha...hekhekhek!

ooo....bt beskut xajak leli neh!
btw, nmpk sedap la akak tha.....hihihi....

cena said...

waa xsngke korg reti wat kek batik. cam sedap je ak tgk. terliur seyh.haha

t-ha said...

leli: hahahahaa......akk??? xnk!!!! xnk!!! tha mude lg!!!
mse nk wat 2 xrncg pown...on d spot je...tros beli bahan....hehheehe...xsmpt nk bg sume org...

una: opkos ak reti wat kek batik....wahahahaahaaa...kalo ko nk wat pown boley...ikut je resepi ak bg tu...kih3...konfem jd!!! 6t kalo ktorg wat lg aku bg ko eh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...