Saturday, April 24, 2010

Air soya boleh kurangkan rambut gugur


Aku gembira rasa nak tepuk2 sampai dengan kaki2 sekali sebabnya aku jumpa fakta baru nih!! Adeh! benda lain aku nak carik, aleh2 benda lain aku jumpa. Aku nak carik pasal testosteron dengan progesteron sebenarnya. (Apa kes tha carik benda alah dua ni, aku da tak hamik bio da. Adala... adala... secreto.. wakakakakaka). 

Tak mengapa ye tuan2 dan puan2, saya da jumpa ni, soooo saya nak kongsi dengan anda2 semua yang menjadi pembaca setia blog aku walaupun di mana anda berada di utara selatan timur dan barat ku jejaki......oh. lupa suda lagu lama2 ni... korang sambung la kalau tahu.

Korang taw tak soya kaya dengan protein? Takkan tak tahu beb, aku rasa masa aku sekolah tadika da tahu kot sebab  soya ni da jadi minuman rutin aku sebab masa kecik2 dulu diri ini selalu disogokkan dengan air soya. Sebab soya ni ada protein, so boleh reinforce or stimulate the growth of your hair. Senang cerita, makin banyak korang minum or makan kacang soya kebolehupayaan rambut korang tu nak tumbuh tinggi, takdela nampak botak cin. 

Bila badan kita menguraikan isoflavones daripada soya, satu sebatian yang terhasil akan menghalang testosteron yang dikenali sebagai DHT (Dehydrotestosteron) yang berhubung dengan keguguran rambut dan kebotakan. Dadah untuk mengurangkan keguguran rambut seperti Propecia juga buat benda yang sama jugak menghalang penukaran testosteron kepada DHT. So, takkan la korang nak hamik dadah even tu adalah sejenis ubat, better korang minum soya boley kenyang perut suka hati sikit.



Air soya peneman setiaku..ahaks


Aku baca artikel ni, ada sorang doktor ni cakap "what you put on your plate not put hair on your head, but it can help the hair you do have remain healthier longer"

HAHA.. lawak je kata2 ni, tapi memang betul jugak sebenarnya. Benda yang korang makan bukan boleh wat rambut korang tumbuh pown just nak bagi maintain je taknak bagi gugur.


Ni aku bagi lagi kelebihan soya

Thyroid problems, including weight gain, lethargy, malaise, fatigue, hair loss, and loss of libido 
•Premature puberty and other developmental problems in babies, children and adolescents 
•Cancer 
•Brain damage 
•Reproductive disorders 
•Kidney stones 
•Weakened immune system 
•Severe, potentially fatal food allergies



Selain soya, korang makanla benda alah ni..


  • Silica is found in the outer coverings of potatoes, green and red peppers and cucumbers. Bean sprouts are also high in silica. Eat whole foods including sprouts.
  • Vitamin C improves the absorption of iron. Include a good serving of fruits and vegetables in your diet.

  • Vitamin E is important for healthy hair growth. Eat avocados, nuts, seeds, and olive oil on a regular basis.

Caution: Excessive intake of Vitamin A can cause hair loss.



Malas aku nak translate ke BM, korang paham2 sendiri la... MUET semua band 6 kan? Wakakakakaka...



Banyak kali da aku tuka syampu sebab taknak bagi rambut gugur banyak2, haritu baru beli syampu baru, kalau syampu ni tak jadik jugak, kang aku hamik soya ni kisar lumat2 bubuh je kat rambut. Bia kepam2 baru basuh. Jadi ke tak aku tak tahu la, korang cuba sendiri la kalau nak tahu...:p


Renung2kan dan Selamat minum air soya!!!
Adiosssssss...

4 comments:

˙·٠•●♥ nana yg comeeeyyy ♥●•٠·˙ said...

hehehehhee.........

cam nk bg info ni khusus utk aq jek =p

˙·٠•●♥ t-ha ♥●•٠·˙ said...

agkla...
sape2 jela yg rmbut slalo ggur..
lotih den tgk rmbut byk sgt ggur..
xtaw da nk wat cane...haishhhh

˙·٠•●♥ nana yg comeeeyyy ♥●•٠·˙ said...

haish, samo lo kito~~~

˙·٠•●♥ t-ha ♥●•٠·˙ said...

KITA SERUPAAAAAAA....weeeeeeeeee~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...